Ressenya Terra Baixa - Àngel Guimerà


Resultat d'imatges de terra baixa portada

Sinopsis del llibre:

Terra baixa (1897) ha esdevingut una de les obres més conegudes d'Àngel Guimerà i encara avui és una de les més traduïdes i representades en llengua catalana. Si bé el tema principal d'aquest drama és l'amor abordat des del triangle Manelic, Marta i Sebastià, Guimerà planteja magistralment el conflicte constant entre dos mons antagònics i irreconciliables, reflex de les influències realistes i naturalistes de l'època: el món arcàdic que representa Terra Alta, i Terra Baixa, llar de personatges mesquins i profundament corromputs.

Resum del llibre (amb spoilers):

Sebastià amo del molí i de les terres que l'envolten ha estat un abusador sexual de la Marta, una jove que treballa allà. Com que l'amo té terres però no diners s'ha de casar amb una pubilla (noia rica) per poder pagar els deutes; Malgrat això encara vol seguir mantenint relacions amb la Marta i com que tost els veïns estan assabentats de la seva relació en Sebastià s'ha de desfer dels rumors (perquè no arribin a oïdes de la pubilla) casant-la primer a ella amb un pastor babau que viu a la Terra Alta i que es diu Manelic.

Incís: La Marta era filla d'una dona cega que demanava diners a Barcelona. Un dia un home, que la Marta també pensava que era cec, es va unir a elles i va ''protegir-les'' adoptant la figura paterna que a la noia li faltava. Quan la mare va morir, l'home i la Marta van marxar al Poblet aquest i allà el Sebastià els dóna treball al molí. Després mor el pare i la Marta queda a mercè de l'amo que fa el que vol amb ella, ja que li té por i respecte.

Incís: El Manelic mai s'ha relacionat amb gent, ha viscut sempre a la Terra Alta amb les ovelles, i per tant és molt innocent (fet que provoca la burla de tothom).

Llavors el que succeeix és que el Xeixa (noi que estimava la Marta) rebel·la la veritat a tothom (que el Sebastià i la Marta eren amants i que ho continuaran sent encara que es casin amb altres persones) i ha de marxar del lloc perquè si no tindrà problemes amb l'amo.
Personatges secundaris (Antònia, Pepa, Josep, Nando, Perruca, Núri, Tomàs, Mossèn i Xeixa).

La Núri és la major confident de la Marta (és petita i innocent, té catorze anys); l'Antònia i la Pepa són les perdigons, i en Josep i en Nando pagesos, que tafanegen i critiquen a tort i a dret (tant el comportament de la Marta, a la qual li diuen, com el del Sebastià a qui no gosen plantar cara perquè tenen por); en Perruca és l'amo d'un mas i és qui avisa a la guàrdia civil per denunciar al Manelic; en Tomàs és ermità i casa el Manelic i la Marta, quan s'adona de l'error se'n penedeix molt; en Mossèn és el majordom del Sebastià i realment no és mossèn, només que va estudiar per a ser-ho.

Un cop introduït els personatges seguim:

El Sebastià s'adona que amb el que ha dit el Xeixa hi ha qui vol impedir el casament i llavors ell entreté a la gent mentre el Tomàs casa el Manelic i la Marta. (Hem de recordar que quan el pastor baixa de la Terra Alta tothom li comença a dir letxuguino i a riure's d'ell perquè no sap l'embolic amorós que hi ha hagut entre l'amo i la seva dona); la Marta, enganyada pel Sebastià, es pensa que el Manelic ho sap tot i l'accepta tal com és (deshonrada) perquè a canvi l'han donat diners i l'hi han subornat.

A la primera nit de noces ella és troba distant i no li fa molt de cas, el mana a dormir a una altra habitació, Malgrat que ell li ofereix el seu diners (la primera moneda que va guanyar matant un llop que amenaçava les ovelles; encara està tacada de sang) i li diu que va pregar per ella totes les nits dalt la muntanya. En mig de la nit es veu un llum a fora que la Marta simula no haver vist (perquè sap que és l'amo que vol fer-la recordar que encara continua sent seva) però que el Manelic insisteix a haver-la contemplat (s'enfada i amenaça de matar aquell que els molesti i li intenti prendre la dona).

A continuació passen els dies i ella sembla igual, fins que veu que el Manelic i la Núri es porten molt bé i agafa gelosia, motiu pel qual fa fora la Núri i s'enfada amb ella. La Marta i el Manelic discuteixen perquè ell li exigeix saber que se'n riu la gent del poble i què és allò que xerren i ella s'adona que no sap que està deshonorada i que l'amo els ha enganyat. Ell intueix que l'ha enganyat amb un altre i s'enràbia, tot i això no li pega ni li insulta, i ella s'emprenya també perquè vol que la castigui i li faci mal pel seu comportament no adequat. Finalment li insisteix i el fa enfadar més amb la qual cosa la fereix amb un Ganivet al braç i a l'instant se'n penedeix i li demana perdó; tots dos coincideixen en què han de fugir de la Terra Baixa i que en l'Alta parlaran de tot i s'estimaran per sempre sense que ningú els molesti.

Apareix el Sebastià i mana els pagesos que treguin al Manelic de la casa a la força i reclama la Marta com a seva. En Perruca denúncia el pastor a la guàrdia civil i com la família de la pubilla ha arribat al poble i sent els rumors l'amo marxa per enllestir els afers del casament i que no se'n vagin els diners que tant necessita. Mana a la resta a vigilar que ningú entri al molí i que no deixin sortir la Marta.

La Núri i ella s'arreglen i la petita sermoneja a la resta de presents dient-los que actuen malament i que estan posats en el bàndol incorrecte. Tots s'em penedeixen i afirmen que quan aparegui l'amo li cantaran la canya però quan això succeeix cap d'ells ho fa. Mentrestant tots surten a fora i la Marta i la Núri planegen la fugida de la primera (la Núri farà apagar el llum de fora com si fos un accident i farà una riallada molt forta confirmant a la Marta que pot sortir sense ser vista) però quan ho volen fer l'amo sorprèn la Marta i l'agafa pel braç amenaçant-la. El Manelic entra en escena i lluita amb l'amo que finalment acaba mort.

Incís: La metàfora que es dóna entre el llop, les ovelles i el pastor simula el Sebastià que vol atacar el ramat (Marta) i el Manelic que ha de defensar-lo.

La metàfora de la Terra Alta i Baixa es refereix al fet que quan l'ésser humà està aïllat de la societat (muntanya, Terra Alta) és bo i que quan descendeix (poble, Terra Baixa) es corromp per la gent, es deixa influenciar i es torna dolent.

Per entendre millor la novel·la caldria mirar la vida de l'autor (Àngel Guimerà), ja que moltes de les seves experiències traumàtiques i el seu estil de vida es troben reflectits en el comportament dels personatges i la història en general.

M'ha agradat per haver estat una lectura acadèmica.


Kisses,

Myn


You Might Also Like

0 comentaris